Helgens assisterande klubbtränarutbildning i IKVMs dojo i Mölndal med Peter Gardiner, som framgångsrikt driver klubbar i Skottland och Sverige, var inspirerande och lärorik. Mycket tid tillbringades på mattan med praktik och repetition. Vi blev upprepade gånger indelade i mindre grupper som skulle planera träningsupplägg och sedan hålla klassen på 15-20 min, där en var huvudtränare, den andra assisterande. Därefter konstruktiv feedback. Nedan följer ett urplock av helgen!

Första intrycket av klubben är oerhört viktig! Från det att aktiva och föräldrar kommer in i lokalen ska de känna sig välkomna och sedda. Prata med dem, bocka av dem, intressera er för dem och lär er namnen var tipsen!

Begreppet Röd Tråd presenterades: Välkommen – Bugning – Uppvärmning – Ukemi – Teknik – Randori – Nedvarvning/Relax och Gyllene Tråden: Plan från nybörjare till Olympisk Mästare. Lärde oss vikten av ett tema genom hela träningen, från uppvärmning, teknik till förstärkning av tekniken.

Huvudtränarens roll är 1) planering av träningspasset, 2) upplägget, och 3) leverera passet. Hjälptränarens roll är att förstärka och stödja huvudtränaren med att leverera passet. Alltså måste hjälptränaren vara aktiv. Bäst resultat blir det så klart om huvudtränaren har gått igenom det tänkta passet med hjälptränarna så att alla är väl förberedda. Tränarna måste ha haft kontakt med ALLA deltagare efter passets slut!

Tränarens prioriteringar bör vara 1) Säkerheten, 2) Teknisk utveckling av adepten, 3) Positiv kontakt, 4) Se till att varje träningspass är intressant, inspirerande och motiverande, 5) Livslång utveckling för din judoka

Vi som hade turen att få gå denna utbildning var Alex B, Matilda, Jefferey, Sandra, Daniel S och Yuri. Klubben har beställt Peter Gardiners DVD som kommer finnas i klubbens ”bibliotek” för utlåning.

Tack till Karin på SJF, Roger S, Kenny K och Thomas N för planering och genomförandet av kursen!

DSC_0950 DSC_0978

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotograf: Kenny Kling

/Sandra

 

 

Kategorier: GJK Nytt