GJK Profilen är ett sätt att få en inblick bland klubbens medlemmar genom att ställa några frågor till en av våra medlemmar. GJK som klubb består av allt från unga till äldre medlemmar, satsande, motionärer, tränare och föräldrar så det finns många att välja på. Först ut är Dick D Johansson.

2016-08-30      Profil – Dick D Johansson

DDJ med tofsen 2015Namn                  Dick D. Johansson, född 1948

Beskrivning vem du är (vilka roller du haft/har) Började med Judo i GJK 1971. Jag graderades till 5 kyu (gult bälte) i maj 1971 av Rinus Elzer, som under många år var heltidsanställd tränare på GJK, och nu har jag 6 Dan sedan 2009. Under åren 1976 – 2000 var jag GJK:s ordförande och under åren 1980 – 1996 var jag ansvarig för Svenska Judolandslaget. Efter fyra år som SJF:s förbundsordförande i slutet av 1990-talet är jag sedan några år tillbaka ordförande i SJF:s Domarutskott.
Vad betyder judo för dig? ”Allt” efter min fru och mina barn och barnbarn!
Vad är det bästa med GJK som klubb? Redan GJK:s motto ”Individuella mål i gemenskap” säger det mesta. GJK är en klubb där alla får vara med och en klubb där de som vill satsa på Judo för att nå landslaget och kanske OS ska stöttas på bästa sätt! GJK:s dojo på Andra Långgatan 48 är ett stycke Svensk Judohistoria. Där har ”allt” i judosammanhang hänt!
Har du deltagit i Judits Pokal i någon form? (beskriv vilken/vilka) Redan från starten av Judits Pokal år 1972 var jag med som speaker och protokollförare, då var jag redan för gammal för att tävla i Judits. Så ofta jag kan är jag med och dömer i Judits och jag har sett tusentals duktiga judoka i GJK:s dojo under mina dryga 40 år som Judodomare.
Vad är ditt bästa judominne? Det finns så många, men högst upp på listan står två OS (1984 och 1992) med Jörgen Häggqvist (”Den levande legenden”) och alla de gånger som Johan Thörsman vunnit Veteran-EM och Veteran-VM. Ett annat oförglömligt minne är när GJK 1986 blev bästa klubb på Ungdoms-SM och Bodil Eriksson var en av GJK:s tre guldmedaljörer!
Vem var din första tränare på GJK och minns du vilket år det var? Jag ser honom framför mig, han hette Torsten Elisson och hade brunt bälte (1 kyu), men Rinus Elzer, som kommer från Holland och som var träningskamrat med dubble OS-mästaren 1972 Wim Ruska, var den som gav mig mitt gula bälte i maj 1971!
Något mer du vill nämna? Att träna Judo är bra både för kropp och själ och det går bra att hålla på även när man blir gammal. Ett utmärkt sätt att hålla kontakten med Judon efter en tävlingskarriär är att bli Judodomare!

Är du intresserad att vara med som GJK Profil eller vill komma med tips om någon annan så kontakta Bodil via email (bodil@gjk.se).
/B.

Kategorier: GJK Nytt