Den 28 oktober 1860 brukar räknas som Jigoro Kanos födelsedag. Ibland kan man även se ett annat datum. Ett exempel är en artikel på Tsukubauniversitetets hemsida, där det sägs att Kano föddes i december 1860. Ett annat exempel är den japanska Wikipediartikeln om Jigoro Kano, där det sägs att Kano föddes den 10 december 1860. Hur hänger detta ihop?

jkano

Före 1873 användes inte den västerländska Gregorianska kalendern i Japan. I Japan skrev man datumet ”den 28:e dagen i den 10:e månaden under Man’en-periodens första år” (万延元年10月28日). Man’en-perioden inleddes år 1860, så så långt stämmer det. Men datumet är lite svårare. Det ligger nära till hands att översätta ”den 28:e dagen i den 10:e månaden” till ”den 28 oktober”, men månaderna i den japanska kalender som användes då stämde inte med månaderna som användes i den västerländska kalendern. Det datum som skrevs i väst den dagen Jigoro Kano föddes var den 10 december 1860. Därför kan man säga att Kano har två födelsedagar – det är det inte alla som har.

Källor:
Kano Jigoro. [Biografi]. Tokyo: Kodokan 1964. <Länk till sida där boken säljs>
”Dr. Jigoro Kano, The Pioneer of Judo”. Tsukuba University. <Länk>
”Kano Jigoro” Japanska Wikipedia. <Länk>
”Japanese Calender”. Wikipedia. <Länk>.
”Old Style and New Style dates: Japan”. Wikipedia. <Länk>.

/TO

Kategorier: GJK Nytt