”Europa runt på 48 dagar!”

Även nu på ålderns höst innehåller Judoåret många tävlingar och resor runt om i Sverige och utomlands. Här ska jag, Dick,  berätta lite om vad jag har varit med om under år 2017.

Redan i början av januari bar det iväg till Baku i Azerbadjan för deltagande i IJF:s fjärde Seminarium för domare och coacher. Seminariet var välbesökt och presenterade de nya IJF-regler som skulle testas under året.

Helgen efter, den 14 – 15 januari, hade jag glädjen att tillsammans med min gamle GJK-vän Stig Engström åka till Edinburgh i Skottland för att döma i Scottish Judo Open. Vi fick tre fina dagar i skottarnas huvudstad och passade på att besöka Edinburgh Castle. 

Väl hemma drog min fru och jag till La Palma, en av Kanarieöarna, men det är en annan historia.

Eftersom vi fått nya IJF-regler måste dessa presenteras för domare och ledare på hemmaplan. Så skedde i Mölndal på söndagen den 29 januari, men dagen innan höll SJF Ledarkonferens i Göteborg och var skulle då sleven vara om inte i grytan.

Årets första tävling i Sverige med de nya IJF-reglerna var i Kristianstad den 4 februari och där fungerade allt mycket bra. För mig som DU-ordförande (Domarutskottet) är det alltid roligt att komma till de andra zonerna och döma och träffa domarkollegor, unga som gamla. I Sverige har vi fem domarzoner (södra, västra, östra, norra och övre norra).

Sedan några år tillbaka arrangerar Borås Judo Club en uppskattad ungdomsturnering, numera kallad Borås Challenge, och deltävling 1 hölls den 11 – 12 februari med drygt 250 deltagare. Som vanligt var det trevligt att komma till Borås och döma.

Det danska Judoförbundet har sedan ungefär 30 år tillbaka ett givande samarbete med Tokai University i Japan och arrangerar vartannat år turneringen Matsumae Cup (namnet efter en f.d. IJF President). Som vanligt hölls tävlingen i Vejle på Jylland, i år den 18 – 19 februari, och denna gång hade vi fyra svenska domare på plats, bl.a. jag själv. Det var fina tävlingar på fyra mattor och som tur var slutade söndagens tävling i så god tid att jag hann med 20.08-tåget från Malmö till Varberg.

En av årets fyra höjdpunkter är så klart Judits Pokal i GJK:s dojo. Tävlingen startades redan år 1972 av konstnären Lars Stocks och hans familj. Fru Stocks sydde den fina Judits-dockan. Pappa Lars smidde ihop det uppskattade vandringspriset. Årets första deltävling samlade drygt 90 deltagare och 10 domare och vi fick tillsammans några fina Judotimmar.

Den 11 – 12 mars var det dags för årets första EJU-tävling med klassificering, Europa Cupen i Zürich. Mario D´Alessandro och jag åkte dit och hade två fina tävlingsdagar på mattan med de nya IJF-reglerna. Allt fungerade utmärkt, men vi blev inte helt nöjda med klassificeringarna, Mario 6,7 och för min del 6,5 (inte så dåligt för en 69-åring!).

Min äldste son Patrik och hans familj bor sedan några år tillbaka i Arvika (västra Värmland) och under vårt besök där passade jag på att göra en avstickare till Karlstad den 18 mars för att döma i Sun City Open, som i år samlade drygt 160 deltagare. Ännu en fin judodag!

I Bremen i Tyskland bor en kille som heter Norbert Specker. Jag tror att jag träffade honom första gången i München i mitten av 1990-talet tillsammans med Claudio Reggiani (f.d. GJK-tränare i cirka 20 år). Norbert har under många år arrangerat Bremen Masters för kadetter och juniorer, en stentuff tävling på åtta mattor med tävlanden från hela Europa, Japan och Brasilien. Under många år har svenska domare varit inbjudna att döma där för att skaffa sig internationell rutin och själv har jag varit där några gånger tidigare tillsammans med flera yngre kollegor. I år var det emellertid två veteraner som var Sveriges representanter, Stig Engström och jag själv. Tillsammans med våra tyska kollegor hade vi två bra dagar, såväl på mattan som på de efterföljande middagarna.

Trollhättans Judoklubb har under flera år arrangerat Trollträffen två gånger om året. Tävlingen har ett eget koncept med fasta starttider, separata finalpass och pampiga prisutdelningar. I år var det dags för två fulla judodagar den 1 – 2 april, trots att det endast kom 250 deltagare.

Här hemma i Varberg arrangerar Varbergs Judoklubb ungdomstävlingen ”Hajime Cup”. Årets tävling lockade 150 deltagare och 14 domare. Självklart var jag på plats på hemmaplan!

I Tyskland är Judon en mycket stor och framgångsrik idrott och landet har många OS-, Världs- & Europamästare. Många duktiga och framgångsrika judodomare kommer också från Tyskland och det tyska förbundet arrangerar många stora tävlingar varje år, bl.a. Europa Cupen för Kadetter i Berlin. Årets upplaga gick den 29 och 30 april och jag var där tillsammans med två svenska domarkollegor. En kul grej är att utanför det officiella hotellet i f.d. Östtyskland (DDR) står en gammal ”Trabant” uppställd. Vad är det, frågar sig dagens ungdom? Ja, det är en liten östtysk bil som massproducerades innan Öst- & Västtyskland förenades i ett rike år 1989.

Den 13 – 14 maj var det dags för Nordiska Mästerskapen (NM) i Trollhättan med massor av deltagare, alltför många med bara tre tävlingsområden. På lördagen var sista prisutdelningen inte klar förrän kl. 22.40 så det blev en sen bankett. På söndagen var det färdigtävlat kl. 17.20. Som vanligt vann Johan Thörsman. Heja GJK!
En annan av årets Judohöjdpunkter i Sverige är Budo Nord Cup i Lund på Kristi Himmelfärdsdagen. Årets upplaga missade jag tyvärr för då var min fru och jag i Olbia på Sardinien på semester, men också för att ”reka” inför kommande Veteran-VM i september/oktober. Olbia ligger på östsidan vid den s.k. Smaragdkusten där det italienska ”jetsetet” har sina sommarvistelser.

Årets Judo-SM arrangerades med den äran av Stockholms Judoklubb i Eriksdalshallen i Stockholm den 10 – 11 juni. Många duktiga GJK-are var på plats och plockade hem medaljer och själv var jag med som domare en dag och som supervisor en dag.

Sedan 15 år tillbaka arrangerar EJU EM för Veteraner och själv har jag varit med och dömt i Veteran-EM sedan 2006. Som bekant har Johan Thörsman varit med flera gånger och vunnit flera EM-guld. Årets tävling gick i Zagreb, Kroatien, den 15 – 18 juni och jag var med för 12:e gången i rad. Denna gång fick jag med mig min gode vän och kollega Mario D´Alessandro och vi fick några fina dagar i ett varmt Zagreb.

EJU arrangerar varje år en examen för IJF-B-licens och i år hölls testet i polska Gdynia den 8 – 9 juli. Under flera år har jag varit mentor för årets svenske kandidat, Sandor Magyar från Lund, och jag följde med honom till Gdynia som stöd, men också för att döma själv. Allt fungerade bra för Sandor, han fick sin licens och blev därmed Sveriges 23:e IJF-domare genom tiderna. Själv fick jag klassificeringen 6,5 på min sista EJU-tävling och hamnade på 149:e plats på EJU:s rankningslista för år 2017. Under hösten fattade EJU och IJF emellertid beslut att högsta åldern för att döma på deras tävlingar är 65 år (”Lex Dick”) så nu är det kört för min del i fortsättningen.

Tyvärr krockade E-Cupen i Gdynia med Jörgen Häggquists födelsedag den 9 juli, vilket innebar att vi fick flytta fram hans traditionsenliga födelsedagsfirande i Varberg en vecka.

Enligt SJF:s Domarbestämmelser ska DU hålla ett Seminarium för domare och tränare en gång per år och i år var det Märstas tur. EJU:s Head of the Refereeing Commission, OS-domaren Franky De Moor, Belgien, var på plats och årets Seminarium hade samlat hela 45 deltagare, bl.a. min gamle kollega Chris Hickey från Irland som speciellt inbjuden gäst. Under Frankys ledning fick deltagarna se och lära av ett stort antal videoexempel. Som kuriosa kan nämnas att när vi gick igenom exempel nr 84, där Marcus Nyman greppade i motståndarens dräkt under bältet, uppgav Franky, efter mitt påpekande, att det hade ingen i Commission tidigare lagt märke till. Ja, så kan det gå!

Höstens Judits Pokal 2 den 16 september missade jag tyvärr för samma lördag var familjen och jag på väg hem från en veckas semester på Mallorca. Helgen därefter var det dags för Trollträffen 2 med ungefär 400 deltagare och tävlingsdagar som slutade kl. 20.00 och 18.00. Puh!

Årets verkliga höjdpunkt för min del var IJF:s 9:e Veteran-VM, i år arrangerat i Olbia på Sardinien. Efter en tids väntan hade jag fått beskedet att jag var uttagen för femte gången till mitt 8:e VM. Veckan i Olbia var perfekt och våra svenska veteraner vann flera medaljer, bl.a. fick ”comebackande” Jörgen med sig en bronsmedalj efter flera fina matcher och GJK:s Sabine vann en guldmedalj för Tyskland.

Den i september inställda Gothenburg Open arrangerades den 14 oktober i den nya Prioritet Serneke Arena på gamla Kviberg, ett utmärkt arrangemang av Göteborgs Judoförbunds (GJF) alla klubbar. Det fanns gott om plats för fler än de 150 deltagarna och jag hoppas att GJF tar åt sig flera framtida arrangemang i den fina hallen. Ett extra plus i kanten för den fina maten som bjöds till lunch!!!

Helgen därefter, den 21 – 22 oktober fanns det goda möjligheter att döma på många olika platser, eller vad sägs om Stenungsund, Tammerfors i Finland eller Cardiff i Wales. För mig blev det inget av dessa platser för min fru och jag åkte till Venedig på en vecka.

Efter en veckas abstinens från dömandet fick jag chansen den 28 oktober att åka till Halmstad och döma i National Cup, som arrangerades på ”World Judo Day”, eller Judons Dag. Årets motto var ”Courage/Mod”, något som efterfrågas i många olika sammanhang, t.ex. ”civilkurage”.

Årets andra upplaga av Borås Challenge hölls den 4 – 5 november med drygt 250 deltagare och 17 domare, som skötte sig fint. Samma helg fick Sverige sin femte IJF-A-domare genom tiderna, Björn Nyberg, Stockholm. Inte illa!

Den 11 november var jag anmäld som domare till Judits Pokal 4 hos GJK, men det behövdes domare till Staffanstorp Judo Games så Stig Engström och jag drog söderöver. Stig in actionFredagskvällen tillbringade vi på Mat & Destillat i Lund där vi intog en utmärkt Gåsamiddag med tillbehör. Mums! Efter det gick lördagens dömande elegant. Lördagskvällens middag på Rasta Hallandsås var inte lika förnämlig som fredagens i Lund, men käket gick ned. Av efterföljande rapporter har jag erfarit att allt fungerade utmärkt på Judits trots Stigs och min frånvaro. Ha, Ha!

Lindesberg i Bergslagen har blivit hemmaarena för många Riksmästerskap för distriktslag och Lag-SM på senare år. Årets Lag-SM, det 49:e för herrar och det 40:e för damer, och årets RM, det 18:e, hölls den 18 november. GJK:s unga lag gjorde bra ifrån sig och GJK:s ledning på herrarnas Maratontabell med 22 guld före SPIF:s 11 guld står sig alltjämt. Mitt allmänna intryck, att domarna gjorde hyggligt ifrån sig, hoppas jag kan bekräftas av Ni som var där?

Judoårets sista arrangemang för min del blev en tripp till Sundsvall den 8 – 10 december. Så har skett under några år tillbaka och Kjell Ingemansson (zondomaransvarig för Norra zonen) och jag inledde med en fortbildning på fredagskvällen och Sundsvalls Cupen på lördagen. I år kom det 30 deltagare på fortbildningen och tävlingen lockade 350 starter och höll på till kl. 19.30. Puh!

Efter en trevlig högmässa på söndagen i den fina Gustaf Adolfs Kyrkan i Sundsvall blev det flyg till Göteborg via Stockholm. Tyvärr kunde planet inte landa på Landvetter på grund av snöfall och halka så det blev landning i Jönköping och bussresa till Landvetter på hala vägar. Väl på Landvetter blev beskedet att Flygbussen inte kunde köra på grund av halkan. Efter många om och men kom vi iväg så jag kunde ta 22.55-tåget till Varberg. Så slutade detta Judoår för min del!

Summa summarum har jag under året dömt 22 tävlingar under 39 tävlingsdagar, deltagit i seminarier eller liknande under fyra dagar och haft 48 övernattningar i Idrottens tjänst, i Sverige, Skottland, Italien, Danmark, Azerbadjan, Tyskland, Schweiz, Polen och Kroatien.

Ja, så kan det vara att vara Judodomare på nationell och internationell nivå!!!

Dick D. Johansson
IJF-B-domare och GJK-ordförande 1976 – 2001

Kategorier: GJK Nytt