Efter en hård uppladdning med mycket och intensiv träning var det äntligen dags för VM i synskadejudo vilken var den första kvaltävlingen inför Tokyo 2020. Vi som åkte från Göteborg var Nicolina som tävlande, Martin som coach och jag som assisterande coach. Från Stockholm hade vi Oscar som tävlande med sin ledsagare Emil och för allas vår hälsa hade vi Kristina från Malmö med som medicinskt ansvarig.

VM 2018 gick i Odivelas som gränsar till Lissabon där vårt hotell låg. Tävlingen skedde den 17-18 november med den lättaste halvan tävlandes den 17:e och den tyngre halvan den 18:e. För acklimatiseringens och förberedelsens skull åkte vi dit den 13:e där de först a dagarna gick åt till träning på utlagda mattor i en sal på hotellet samt lite rundvandring i staden.

Först ut som tävlande var vår 19-åriga Oscar som håller på att slå in sig i den tuffa 73-kilosklassen. En turk stod som motståndare i fösta matchen där Oscar kämpade på riktigt ordentligt men fick tyvärr se sig besegrad efter en mycket jämn match där han visat stor begåvning i newaza med skickliga vändningar och en fasthållning som turken tyvärr sprattlade sig ur. Med den fortsatta glöden från Oscar lär vi kunna se bra resultat i framtiden!

På lördagen var det dags för Nicolina som var toppad och taggad en bandsåg. Första matchen gick rättvist nog gå mot en B1:a vilket betyder helblind och därmed i samma synklass som Nicolina. I synskadejudo tävlar alla tre synklasser tillsammans vilket gör att B1:orna får kämpa något hårdare för att slå sig fram bland de som ser mer. Men som sa gt, en B1:a stod som första motståndare och denne var från Mongoliet. Inga problem för Nicolina som är rankad högst av alla B1:or i världen vilket hon visade klart och tydligt och tog sig efter en fasthållning vidare till nästa match som gick mot en turkiska klassad B2 (?). Denna turkiska har Nicolina mött två gånger innan, på W orld cup i april i år och på EM förra hösten. Båda gången har Nicolina kämpat s ig till en vinst men denna gång hade turkiskan gjort sin hemläxa och fick in en tomoe-nage på Nicolina som uppenbart hade svårt att se när turkiskan försvann under henne. Lyckligt nog blev det återkval där en argentinsk B1:a stod som motståndare. Nicolina visade på fin tachi-waza som resulterade i ippon och tog henne därmed vidare till nästa match i återkvalet. Denna gick mot en starkt seende tjej från Azerbajdzjan som tagit medalj på Grand Prix för seende förra året. Här visade Nicolina en mycket fin och effektiv judo genom att efter endast ett fåtal sekunder ta över azerbajdzjanskans tyngdpunkt med wazaari som resultat som genast följdes upp med en dunderfasthållning som gav vinst och därmed var en plast i bronsmatchen säkrad.

Efter en timmes väntan inför finalpasset stod en kinesisk B3:a på andra sidan mattan. Här fastnade Nicolina i ett kast som tyvärr gav ippon och medaljen gled utom räckhåll för Nicolinas del. Men en femteplats på VM är inte fy skam och med många och bra matcher plockades det gött med poäng inför Tokyo.

Mycket starkt kämpat av vår bästa Nicolina som nu kan utnämna sig som femma i världen av alla synskadade (inklusive några mindre synskadade) och faktiskt även som bäst i världen av alla i hennes egna synklass.

Stort grattis!

/Mikaela

(bild från Parasportförbundet)

Kategorier: GJK Nytt