Borås Judo Challenge

Borås Judo Challenge som avgjordes I Boråshallen lördagen den 9 februari är en perfekt blandning av trivsamt ungdomsarrangemang och stor, prestigefylld tävling med de bästa ungdomsklubbarna i Sverige och även gäster från Norge. Alltsammans kryddat med Europacup smak. GJK ställde upp med sju deltagare och alla anmälda kom till start trots att det är Vabruari. Tror inte det hänt tidigare. Ellen och Valter tävlade i U13 och redan i dessa yngre åldrar är det tuffa matcher och många som är riktigt duktiga. Ellen hade bara två motståndare men lyckades inte få till det mot dem men trots två förluster blev det ändå en bronsmedalj. Valter hade ett tuffare program med fyra matcher. Han kämpade stenhårt och två av matcherna var riktigt jämna och det kunde blivit seger om han haft ”marginalen” på sin sida. I U15 hade vi bara en deltagare genom Shekina som kanske var lite nervös då hon inte tävlat så mycket tidigare. Men väl på mattan såg hon väldigt stabil och säker ut och kastade och höll fast sina två motståndare till ipponsegrar och tog guldet i klassen. Shekina ställde även upp i U18 som dessutom blev en hopslagen viktklass med några tyngre motståndare. Det blev ingen vinst för Shekina men hon bjöd sina äldre och tyngre motståndare på tre tuffa matcher och visade stor ”fighting spirit”. Trots att det var jobbigt så gav hon sig inte en millimeter och hade ett par kast som var väldigt nära poäng. För Viktor var det debut i U18 och han fick en tuff men lärorik tävling. Först var det matchen mot vågen och invägningstiden. Efter en rejäl tidig uppvärmning, varma duschar och spring i trappor hade han fått ut sina 7 hekto och klarade viktgränsen. Sen blev det tävling och första matchen gick fort, Viktor blev kastad. I återkvalet var det en betydligt jämnare match där ingen fick till det och det närmade sig fem minuter in i förlängningen innan domaren tillslut gav Viktor den avgörande passivitetsvarningen. Bra inställning av Viktor som inte gav upp vare sig med vikten eller i den långa Golden Score matchen. De resterande tre deltagarna i U18 tog alla medalj, en av varje valör. Leo-Noora inledde säkert och dominerade första matchen med sitt aviga korsgrepp och starka ne-waza. Den senare resulterande i en snygg vändning och en säker Juji-gatame. Andra poolmatchen blev tuffare och gick till förlängning där Leo-Noora var mycket nära att få till ett andra armlås. Det lyckades inte och till slut fick hon se sig besegrad. Men det räckte till semifinal som dock slutade med en snabb förlust. Duktig motståndare men en lite besviken Leo-Noora hade nog velat visa lite mer av vad hon kan. Trots det en bra insats och en bronsmedalj som belöning. Max vet vi håller en hög nivå och är van vid tuffa tävlingar. Även denna dag såg det stabilt ut och även om en match gick till golden score så redde han ut det och tog sig efter tre vinster till final. Finalen såg inledningsvis helt jämn ut med bra attacker från båda men ett litet moment av okoncentration gav motståndaren läge i mattan efter en attack och Max tvingades klappa ut. Max blev givetvis sur och besviken och det har man rätt att vara en stund, sen är det bara att ta nya tag till nästa träning och tävling. Sen var det Oskar. Hade hört om bra insats förra helgen i Stockholm (silver) men kanske var denna dag bättre. Med gott självförtroende och ”första matchen är bästa uppvärmningen” går han upp och avslutar just den på 8 sek med en snärtig tai-otoshi. Andra matchen inleds med en klockren uchi-mata som bara ger wazaari. Sen börjar Oskar ge sig in i diverse svajiga ura-nage försök varav en resulterar i att han själv åker på rygg och matchen utjämnad. Coachen skäller lite och Oskar drar på ytterligare en ura-nage, vilket blir en av de ruggigaste ippon jag sett. Så hårt och platt på rygg. Även om semi-finalen går till förlängning har Oskar full koll och kastar ippon. Även i finalen känns han helt trygg och gör två wazaari och får med sig ett meriterande guld hem. Mycket imponerande insats av Oskar som kastar med flera olika stora tekniker och tvekar inte att utmana ”i klinch”. Sammanfattningsvis väldigt bra inställning från alla deltagare som kämpar hårt och med gott humör tar sig an varje match. //Håkan
Kategorier: GJK Nytt