Den stora OS-idrotten

Judo betyder ”den följsamma vägen” och utvecklades i Japan i slutet av 1800-talet. Judo har genom åren blivit en modern idrott. Judo är en av de populäraste idrotterna i många länder världen runt. Internationella Judo Federationen (IJF) har inte mindre än 176 medlemsländer (2011). I Europa utövas judo av över två miljoner människor. De två största judoländerna är Frankrike och Tyskland där det finns ungefär en halv miljon respektive över tvåhundratusen licensierade judoka (judoutövare).

I mitten av 1950-talet kom judon till Sverige. Sedan 1961 är Svenska Judoförbundet (SJF) medlem i Riksidrottsförbundet (RF). 2010 fanns drygt 18 000 utövare i c:a 160 klubbar. Av dem var mer än hälften ungdomar under 16 år, och över tvåtusen flickor. Alla landets klubbar har ungdomsverksamhet som leds av licensierade instruktörer. Budo- och Kampsportsförbundet hade 2004 cirka 40 000 utövare i 730 klubbar.

Den allsidiga idrotten

Judoträningen är mycket allsidig och har ett stort och varierat teknikutbud. Alla kan därför hitta en ”judostil” som passar. Det spelar alltså ingen roll om du är lång eller kort, tung eller lätt, stark eller svag. Det är därför judon är en så fantastisk form av motion.

  • En av de största olympiska idrotterna
  • Motionsidrott för alla
  • Bra för balans, rörlighet, kondition och styrka
  • En teknisk idrott

Den utvecklande ungdomsidrotten

Den variationsrika judoträningen bidrar på ett lekfullt sätt till barnens och ungdomarnas utveckling, såväl fysiskt som psykiskt.

Den explosiva träningsidrotten

Judo som tävlingsidrott är mycket stimulerande, både för ungdomar och vuxna. Det beror på att judoträningen och tävlingarna är spännande och variationsrika. Teknik, snabbhet, kondition och styrka är avgörande faktorer för framgångsrik tävlingsjudo. I Sverige anordnas tävlingar på alla nivåer. SM-tävlingar, regionsmästerskap och zon-cuper.

Den anpassningsbara idrotten

Judoträningen är lämplig vid de flesta typer av funktionsnedsättningar, allt från personer med synnedsättning och blindhet till personer med utvecklingsstörning. Rörelse- och balansövningar samt fallträning är exempel på träning som lämpar sig utmärkt för personer med funktionsnedsättning.

GJK kan erbjuda judo till er

  • som vill träna, må bra och ha kul med sina vänner.
  • som vill tävla och nå absoluta eliten.

Fler matnyttiga länkar