Välkommen till vår nya hemsida!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Göteborgs Judoklubb
Fotboll

Nyhet!! Newaza deep-dive på GJK, lördagar 9:30 !

OBS! ingen Newaza träning följande lördagar:

  • v31 5/8
  • v37 16/9 JP3
  • v45 11/11 JP4

Annars är det 9:30 varje lördag

Under ett par månader har konceptet testats för en ny träningsgrupp med fokus på Newaza, med ett antal personer ur motionsgruppen. Nu bjuder vi in alla som är intresserade av att fördjupa sig och lära sig mer om Newaza momentet i vår sport. Träningarna sker på lördagar 9:30-11:00. Observera att lokalen ibland är bokad på Lördagar för läger, kurser mm, då ställs träningen in. Håll koll på hemsidan för info om detta. Ansvarig för gruppen är Daniel (daniel.k@gjk.se)

 

Kort beskrivning av Ne waza:

Ne waza betyder mark-kamp, alltså den grupp av tekniker vi gör på mattan i Judo. Som bekant så är målet i judotäving att man tilldöms en Ippon, då vinner man matchen. Det kan man göra genom att utföra ett perfekt kast där motståndaren (Uke) landar på rygg, men man kan också få Ippon genom hålla fast Uke på rygg i 20 sekunder, eller att tvinga motståndaren att ge upp att utföra t ex ett arm- eller halslås. I Newasa-familjen ingår:

  • Osae-komi waza (fasthållningstekniker) går ut på att hålla fast Uke på rygg kontrollerat, såsom t ex Kesa gatame, mune gatame, m fl. Teknikerna ska utföras utan att Uke lägger sina ben runt Tori (den som utför tekniken) eller Toris ben, då bryts Osae-komi. Dessa tekniker övas även av barn-judoka från då de börjar träna judo.

 

  • Kansetsu waza (led-lås tekniker) går ut på att tvinga Uke att ge upp genom att böja någon led i fel riktning, t ex knä, armbågen eller handleden. Uke känner tydligt när detta händer och signalerar att hen ger upp genom att klappa två gånger. Exempel på tekniker är Juji-gatame, Ude garame, m fl. Dessa tekniker är inte tillåtna för Judoka under 14 år, då de kan orsaka skador om de inte är utförda på ett kontrollerat sätt.

 

  • Shime Waza (strypningar) förekommer visseligen i både Tachi waza (stående tekniker) och Ne waza men vi fokuserar mer på dem när vi tränar Ne waza. I dessa tekniker tvingas Uke att ge upp genom strypning, och signalerar detta genom att klappa två gånger. Exempel på tekniker är Gyaku Juji Jime och Sankaku Jime. Dessa tekniker är inte tillåtna för Judoka under 14 år, då de kan orsaka skador om de inte är utförda på ett kontrollerat sätt.

*Bilden kommer från Judo Channel (www.judo-ch.jp)

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
 
Mer GJK
Samarbeten
Sponsorer